21. 11. 2024   |   svátek má Albert
 

Jemná rybí polévka z tresky

Název Množství a jednotka
treska - filé 400 g
malá cibule 1 ks
mrkev 2-3 ks
petržel 1 ks
celer 1/4 ks
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Filé z tresky necháme povolit, zalijeme litrem studené vody, přidáme nové koření, celý pepř, zarovnanou lžičku soli a povaříme asi 20 minut.
Mezitím si připravíme zeleninovou část polévky:
Mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubém struhadle. V druhém hrnci na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu a orestujeme, až začne mírně zlátnout. Přidáme lžíci kukuřičné mouky, necháme mírně zasmahnout, jakmile se začne směs přichytávat, zalijeme kuřecím vývarem. Osolíme zarovnanou lžičkou soli, přidáme vrchovatou lžíci čerstvého tymiánu a vaříme doměkka.
Uvařené filé vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Rybí vývar přecedíme, vlijeme do polévky, přidáme nakrájené filé a společně povaříme ještě pět minut. Dochutíme špetkou podravky.
Podáváme s osmaženou houskou.

Pozn.:
Kuřecí vývar můžeme samozřejmě nahradit jen vodou, nicméně spojení kuřecího a rybího vývaru dodá polévce "plnější" chuť.


 


RECEPTY

Musaka

Postup: 2 středně velké lilky omyjeme, odkrojíme konce a neoloupané je nakrájíme na 1/2... zobrazit recept

RECEPTY

Kakaový tunel

Postup: Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme mouku s kakaem a práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Kapustová polévka

Postup: Dáme vařit na proužky nakrájenou kapustu a hrst krup. Osolíme, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Mléčná polévka

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou jen tak, aby byly... zobrazit recept

RECEPTY

Rybí karbanátky

Postup: Rybí maso povaříme asi 5 minut ve vodě. Pak ho vykostíme a umeleme. Dáme do... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

Jan Maria

Tradici moravské kuchyně důmyslně mixujeme s moderními trendy. S dobrým jídlem...