Ve větší míse smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva a cukr. Přidáme sůl, nastrouhanou pomerančovou kůru, rozpuštěné a vychladlé máslo, žloutky, mléko a vypracujeme těsto. Z bílků ušleháme tuhý sníh a jemně jej vmícháme do těsta. Mléčnou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a stejnoměrně ji vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a strouhankou (nebo hrubou moukou) vysypané formy a upečeme při 175° dorůžova asi hodinu - podle vlastní trouby. Ještě horkou bábovku postříkáme pomerančovou šťávou, necháme vychladnout a polijeme citrónovou nebo čokoládovou polevou. Hotovou bábovku můžeme ještě posypat cukrovými kuličkami.
Pozn.: Recept je na velikou bábovku, když nemáme velkou formu, ze zbytku uděláme minibábovičky, např. do muffinových formiček. Do bábovky můžeme použít vánoční nebo velikonoční nesnězené figurky, které rozpustíme ve vodní lázni :-).
Máta peprná patří
mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako
Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha
lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové...
zobrazit článek