2. 4. 2025   |   svátek má Erika
 

Brambory plněné anglickou a nivou

Název Množství a jednotka
velké brambory 8 ks
anglická slanina 100 g
smetana ke šlehání 50 ml
česnek 4 stroužky
sýr Niva 100 g
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 25 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Brambory dobře omyjeme a uvaříme vcelku ve slupce v osolené vodě do poloměkka. Necháme vychladnout, překrojíme podélně napůl a brambory opatrně vydlabeme, necháme jen malé okraje, téměř slupku (asi půl cm). Zbytky anglické nebo uzeného nakrájíme na nudličky a opečeme na trošce oleje dozlatova, přidáme nasekaný 1 stroužek česneku, zlehka osmahneme (nesmíme česnek spálit) a zalijeme šlehačkou. Promícháme a odstavíme. V misce nastrouháme nebo rozmačkáme vydlabané vnitřky brambor, přidáme 50g nastrouhané nivy, 50g nastrouhaného eidamu, 3 stroužky utřeného česneku, směs anglické z pánve, přidáme zakysanou smetanu a promícháme. Pokud je směs moc hustá, zředíme ji šlehačkou nebo kapkou mléka. Mírně osolíme a opepříme, promícháme a směsí naplníme vydlabané brambory. Zapečeme v horké troubě 25 -30 minut na 180°. Po 20 minutách zapékání posypeme brambory zbytkem nastrouhaného sýra a dopečeme dozlatova.

Tip:
Do náplně můžeme dát zbytky jakýchkoliv sýrů - eidam, niva, gouda, čedar, nebo jen jeden druh podle chuti.


Další fotografie
 


RECEPTY

Londýnské řezy

Postup: Z hladké mouky, prášku do pečiva, másla, 120g moučkového cukru a žloutků... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový koláč

Postup: Vejce smícháme s cukrem, jogurtem, přidáme mléko, mouku smíchanou s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí műsli

Postup: Do větší mísy nasypeme balení ovesných vloček, pohankové vločky, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety v omáčce z lososa

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě doměkka (na tři litry vody dáme 3 rovné kávové... zobrazit recept

RECEPTY

Medvědí tlapky

Postup: Na vál si navážíme všechny sypké přísady. Hřebíček pomeleme na mlýnku nebo... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

ESHOPY

Gril Muurikka.cz

Gril Muurikka.cz nabízí originální finské grily Muurikka Smoker a...