16. 5. 2024   |   svátek má Přemysl
 

Ovocný dort ze zakysané smetany

Název Množství a jednotka
zakysaná smetana 5 ks
moučkový cukr 3-4 lžíce
kakao 1 lžíce
ovoce 250 g
cukrářské piškoty 2 balení

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Ovoce (můžeme použít prakticky jakékoliv ovoce - jahody, maliny, broskve, meruňky, borůvky, kompotované ovoce) umyjeme, případně vypeckujeme a nakrájíme na plátky. Zakysané smetany vlijeme do větší misky, osladíme podle chuti, rozdělíme na dvě poloviny a do jedné vmícháme kakao. Dortovou formu vypláchneme studenou vodou a vrstvíme piškoty - bílá smetana - broskve - piškoty - kakaová smetana - piškoty - bílá smetana - broskve atd, poslední vrstva jsou piškoty, které jen tence pomažeme zbylou smetanou. V lednici necháme přes noc, aspoň pět hodin to chce.

Tip:
Kakao můžeme vynechat.


Další fotografie
 


RECEPTY

Mramorová bábovka

Postup: Změklé máslo utřeme se žloutky a cukrem a dvěma lžičkami vroucí vody. Postupně... zobrazit recept

RECEPTY

Makovec s jablkovou polevou

Postup: Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, cukr, mléko, olej, mletý mák, vejce,... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové mušle

Postup: Máslo vyšleháme a pomalu po lžících přidáváme cukr. Ušleháme do pěny. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna v kabátku

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Pak je osolíme, posypeme paprikou, podle chuti... zobrazit recept

RECEPTY

Ražniči

Postup: Vepřové plecko nakrájíme nejdříve na plátky, pak na kostky. Uzený bůček také... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova se nachází v Moravskoslezských Beskydech na úpatí...