30. 10. 2024   |   svátek má Tadeáš
 

Chilli con carne

Název Množství a jednotka
hovězí maso mleté 500 g
fazole v chilli omáčce 2 plechovky
rajčata loupaná krájená v plechovce 1 plechovka
cibule 1 ks
česnek 5 stroužků
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: mexická
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Cibuli nakrájíme najemno a na 3 lžících olivového oleje necháme zesklovatět. Přidáme mleté maso, které překrájíme na menší kousky a orestujeme dozlatova. Hned po vložení masa na pánev a celou dobu, než se maso opeče, vidličkou oddělujeme od sebe kousky masa a promícháváme, aby se nespekly velké kusy dohromady. Přidáme 3 stroužky česneku, který jsme nasekali nadrobno, promícháme, přidáme plechovku loupaných krájených rajčat (případně spařené a oloupané 3 rajčata nakrájené na kostky), nakrájenou papričku, podlijeme naběračkou vývaru (vroucí vody) a podusíme tak dlouho, až se rozvaří rajčata, asi čtvrt hodinky. Osolíme, přidáme plechovku chilli fazolí v nálevu, 2 kostičky hořké čokolády, povaříme a dochutíme utřeným česnekem, pepřem, římským kmínem, případně solí.

Tip:
Místo čokolády můžeme přidat lžíci cukru. Papričku můžeme použít buďto chilli pro velmi ostrý pokrm, nebo kozí/beraní rohy, dávám maximálně dvě, úplně to stačí.


 


RECEPTY

Falešná svíčková s cibulovou omáčkou

Postup: Falešnou svíčkovou nakrájíme na silnější plátky a okraje mírně nařízneme.... zobrazit recept

RECEPTY

Rybí karbanátky

Postup: Rybí maso povaříme asi 5 minut ve vodě. Pak ho vykostíme a umeleme. Dáme do... zobrazit recept

RECEPTY

Makovec s jablkovou polevou

Postup: Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, cukr, mléko, olej, mletý mák, vejce,... zobrazit recept

RECEPTY

Drobení (strouhání) do polévky

Postup: Na větší prkýnko nebo vál si nasypeme mouku, uděláme důlek, vklepneme vejce,... zobrazit recept

RECEPTY

Tarte Tatin - Obrácený jablečný koláč

Postup: Jablka oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na osminky. Do pánve... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámek Zábřeh

Restaurant najdete pod původními renesančními klenbami, s otevřeným cihlovým...