Červená čočka je taková vděčná luštěnina. Oni ti asiaté moc dobře ví, co je dobré, zdravé, a proč se tedy často dožívají tak vysokého věku :-). Červená čočka je bezvadná v tom, že nenadýmá, nemusí se namáčet, je velmi rychle (zhruba do čtvrt hodinky) uvařená a její příprava je obvykle velmi snadná. Navíc je výborným zdrojem bílkovin, obsahuje železo, vitamín B6, zinek, selen a fosfor. A v neposlední řadě je vhodná i při snižování váhy. Když se uvaří, je z ní sice taková nevzhledná kaše, ale chuťově je vážně moc dobrá. Ochutnejte třeba typický indický pokrm z červené čočky - Dhal.
Postup
Červenou čočku zalijeme studenou vodou a uvaříme téměř doměkka. Rajčata nařízneme křížem, vložíme do vroucí vody a po minutě oloupeme. V hlubší pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek, promícháme a jakmile začne mrkev žloutnout a česnek vonět, přidáme nakrájená oloupaná rajčata, zarovnanou lžičku kurkumy, podlijeme vývarem a dusíme asi deset minut. Uvařenou čočku scedíme, přidáme do pánve, směs osolíme, opepříme a přidáme nastrouhaný kousek zázvoru. Povaříme, až je čočka měkká a tekutina téměř vyvařená. Podáváme s celozrnným chlebem, bagetou, s rýží nebo jíme jen tak.
Tip: Naprosto stejně se připravuje podle tohoto receptu i polévka, jen přidáme více vývaru podle potřeby. Do pokrmu můžeme přidat chilli pastu podle chuti.
Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti Moravskoslezských Beskyd, regionu frýdlantsko. Byl vystavěn v obci Nová Ves u silnice z Frýdlantu nad Ostravicí do Malenovic. Hostinec je jeden z nejstarších v celém regionu, jeho bohatá historie sahá až do 18. století, jak o tom svědčí zápis v místní kronice. Geografická...