Řepa je jednou z nejléčivějších potravin, doporučují ji dokonce i mnozí lékaři. A co je na tom nejlepší, nemusí se jíst syrová, léčivé účinky má i vařená. Vaří se ale docela dlouho, cca 2,5 – 3 hodiny. Dobu varu můžeme podstatně zkrátit, pokud ji připravíme v tlakovém hrnci.
Její původ je ve Středomoří a v atlantském prostředí. Je známá a oblíbená jak v Evropě, tak v Severní Americe a mnoha asijských zemích. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Byla známá i ve starém Říme, kde ji tehdy bohatě využívali, jednak jako jídlo, ale zejména jako lék. Díky antice se rozšířila i do celé Evropy.
Užití
Syrová řepa se dobře uplatní v salátech.
Výborně chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené
řepy připravujeme saláty se smetanou, majonézou, marinádou apod. Oba druhy
salátů jsou dobrým doplňkem pečeného masa a minutek. Uvařenou mladou červenou
řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem - je to dobrá příloha pro ty,
kdo nemají rádi kyselé saláty.
Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část. Mladé listy se dají také konzumovat, obsahují kromě minerálních látek dokonce více vitamínů než kořen, hodí se do salátů, polévek nebo dušené jako špenát.
Řepu můžeme i nasušit, pokud ji nakrájíme na tenké plátky a usušíme v sušičce nebo na plechu na topení, můžeme ji klidně chroupat místo brambůrků. Kdo má rád pikantnější chuť, může plátky před sušením i osolit a okořenit.
Léčivé účinky
- obsahuje
poměrně málo vitamínů, zato ale neuvěřitelné množství minerálních
látek - hodně železa, vápníku, fosforu, hořčíku, mědi, draslíku, zinku a menši množství dalších prvků. Je to
úžasný detoxikační prostředek, čistí tělo od
těžkých kovů a radioaktivních látek, je vhodná při ozařování
a chemoterapii, dně, revmatismu, ekzému, lupénce a dalších kožních problémech
- obsahuje v hojném
množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost
jater
- barvivo červené řepy
rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic
- má také účinky
močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči
- podporuje růst buněk a
opravuje jejich jádra
- zbavuje střeva jedovatých
látek, odstraňuje zácpu
- dodává pružnost a lesk
pleti, vlasům a nehtům
- neutralizuje a zároveň
odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku
- regeneruje játra
poničená drogami, léky, alkoholem nebo po žloutence. Její účinek je tak
razantní, že se mohou zpočátku objevit i bolesti hlavy, rýma
nebo pálení kůže, to je ovšem pouze důsledek důkladné očisty a
příznaky časem samy odezní
- zlepšuje krvetvorbu,
léčí anémii. Regeneruje cévy, zlepšuje jejich
pružnost a pevnost, zlepšuje krevní oběh, snižuje
cholesterol a je
vhodná při veškerých kardiovaskulárních onemocněních jako
je srdeční ischémie, vysoký tlak, křečové
žíly, hemoroidy, arterioskleróza
- v těhotenství a před početím nám zaručí budoucí
zdraví dítěte, dodává potřebnou výživu
a chrání před vrozenými vadami plodu
- hlavní
léčebné využití je ale při rakovině - nejen že preventivně
chrání tělo před devastací způsobenou chemoterapií a radioterapií,
ale má i přímý vliv na zmenšování některých nádorů.
Tip:
Jezte hlavně syrovou řepu nebo z ní vylisovanou šťávu. Vařením ztrácí obsah
užitečných látek.