3. 12. 2024   |   svátek má Svatoslav
 

Boloňská omáčka s červenou čočkou

Název Množství a jednotka
červená čočka 200 g
mrkev 2 ks
petržel 2 ks
rajčata loupaná krájená v plechovce 1 ks
česnek 4 stroužky
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 25 min.
Mamut :-)



Postup
Na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a prolisované 2 stroužky česneku, osmahneme, až mrkev zežloutne. Přidáme plechovku krájených rajčat, zalijeme vroucí vodou (dávám plnou plechovku od rajčat), přidáme červenou čočku, směs osolíme, opepříme, okořeníme lžičkou sušené (nebo lžící čerstvé) bazalky a vaříme doměkka, až omáčka zhoustne. Pokud se vyvařuje voda, průběžně doléváme po troškách vroucí vodu, až je čočka měkká. Nakonec omáčku dochutíme ještě 2 stroužky prolisovaného česneku, lžičkou cukru, případně dosolíme podle potřeby. Podáváme se špagetami.


 


RECEPTY

Tvarohové koblihy

Postup: V míse smícháme tvaroh s mlékem, vejci, cukrem, moukou, solí a jedlou sodou.... zobrazit recept

RECEPTY

Lehký bramborový salát s medvědím česnekem

Postup: Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka. Vychladlé brambory oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí rohlíky

Postup: Do mísy nasypeme obě mouky, promícháme, nahoře uděláme důlek. Odměříme si 280... zobrazit recept

RECEPTY

Ovocný dort ze zakysané smetany

Postup: Ovoce (můžeme použít prakticky jakékoliv ovoce - jahody, maliny, broskve,... zobrazit recept

RECEPTY

Vaječný koňak s pudinkem

Postup: Dáme vařit 1/2 litru vody a ve 1/4 litru rozmícháme vanilkové pudinky. Až voda... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Šenovská Bašta

Naše restaurace nabízí výběr jídel tradiční české kuchyně, bohatou nabídkou 50...