Nejprve dáme do kastrůlku 250g másla, 250ml Coca-coly, 4 lžíce hořkého kakaa a přivedeme pod bod varu, promícháme, až se máslo rozpustí a kakao je bez hrudek a směs odstavíme. Necháme mírně prochladnout.
Ve větší míse smícháme hladkou mouku, 230g moučkového cukru, 1 lžičku sody, 1/2 prášku do pečiva a špetku soli. V druhé misce ušleháme elektrickým šlehačem do světlé pěny dvě vejce, přidáme 120 ml podmáslí a prošleháme.
Do suché směsi opět šlehačem vmícháme vajíčka s podmáslím a kakaovo-colovou směs. Těsto vylijeme na vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme při teplotě 180° asi 35 minut. Necháme vychladnout.
Připravíme si polevu - 200 g másla, 2 lžíce hořkého kakaa a 50 ml Coca-coly opět zahřejeme do úplného rozpuštění všech surovin. Odstavíme a přidáme 200 g moučkového cukru.
Do těsta uděláme obrácenou vařečkou díry cca 5 cm od sebe, a opatrně do vznikých děr lijeme polevu, poleva ihned vsákne do buchty. Polevu do děr nalijeme nadvakrát, zbytek polevy (musíme si nechat tolik, aby to vyšlo) rozetřeme po povrchu. Do děr, které pořád zůstanou vidět, naaranžujeme želatinové bonbóny ve tvaru Coca cola lahviček :-). Moučník necháme v lednici ztuhnout.
Místo Coca-coly můžeme samozřejmě použít Pepsi-colu :-).
Levandule lékařská – Lavandula
angustifolia - půvabná
rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž
se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech...
zobrazit článek