Nejprve si umyjeme a vyvaříme sklenice a víčka, do kterých budeme okurky zavařovat. Pokud jsou víčka byť jen trochu poškozená/narezlá, doporučuji koupit víčka nová, aby se později okurky nekazily. Sklenice i víčka dobře umyjeme a prolijeme dostatečným množstvím vroucí vody, potom pečlivě vysušíme hrdla sklenic a víčka. Tento krok nikdy nepodceňuji, vyplatí se to. Okurky namočíme do studené vody alespoň na půl hodiny, aby se vyplavily nečistoty a pod studenou tekoucí vodou je dobře očistíme jemným kartáčkem. Pozor na nečistoty u stopky, pokud se vám nezdá úplně dočista dočista, raději stopku odkrojte. Necháme okapat. Přichystáme si veškerou zeleninu, kterou budeme potřebovat - oškrábeme a omyjeme mrkev a křen, kdo dává cibuli nebo česnek, tak je oloupeme a omyjeme snítky kopru (i silné stonky). Zeleninu, která je potřeba nakrájet, nakrájíme a nachystáme do misek.
Do hrnce nalijeme 3,3 litry studené vody, přidáme 1 litr 8% octa, 100g soli a 500g krupicového cukru. Svaříme - od chvíle, kdy začne směs vřít, mírným varem povaříme 5 minut. Necháme trochu vychladnout.
Do sklenic dáme půl lžičky hořčičných semínek, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého černého pepře, 1 bobkový list, 5 koleček mrkve (i víc), kousek křenu o velikosti cca 2x1 cm a snítku kopru. Kdo má rád v okurkách cibuli, česnek, nebo feferonky, přidá podle své chuti, u nás cibuli a česnek v okurkách nemáme rádi, feferonky dávám jen do části sklenic - do každé sklenice přidám celou jednou omytou feferonku. Do takto připravených sklenic skládáme okurky co nejtěsněji to jde, nejdřív na výšku, pak vodorovně, tak aby se jich tam vešlo co nejvíce. Pokud máte ve sklenici ještě místo a okurky jsou velké, nebojte se je do zbytku sklenice nakrájet/překrojit. Naběračkou nalijeme nálev asi centimetr pod okraj sklenice, všechny okurky i zelenina musí být ponořeny. Papírovou utěrkou otřeme okraj sklenice a ihned zavíčkujeme.
Do velkého hrnce dáme na dno složenou utěrku, naskládáme sklenice tak, aby se navzájem nedotýkaly sebe ani hrnce, zalijeme studenou vodou asi do dvou třetin výšky sklenic. Místo utěrky můžeme použít dřevěné nebo silikonové podložky přímo určené na zavařování. Sterilujeme při 80° 20 minut - čas měříme od chvíle, kdy začne vřít voda v hrnci, nikoliv ve sklenici. Pokud budete zavařovat tak, že bude voda vřít, nebo nalijete do sklenic moc horký lák nebo je budete zavařovat déle, než dvacet minut, budou hotové okurky měkké. Zavařené okurky vyjmeme, otočíme víčkem dolů a uložíme pokud možno na chladnější místo, aby co nejdříve vychladly, takto zůstanou stále křupavé. Okurky necháme odležet asi tři týdny.
Levandule lékařská – Lavandula
angustifolia - půvabná
rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž
se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech...
zobrazit článek