Všechnu zeleninu očistíme a omyjeme. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme vroucí vodou (necháme ponořeno cca minutu) a oloupeme. Cibuli a papriku nakrájíme na proužky, rajčata překrájíme na menší kousky, podle velikosti - malé na čtvrtinky, větší na osminky a překrojit napůl. Cibuli necháme zesklovatět na trošce oleje, vsypeme papriky, osolíme lžičkou soli a za občasného promíchání podusíme asi deset minut. Přidáme rajčata a povaříme dalších asi 10 - 15 minut. Směsí naplníme vysterilizované skleničky, pečlivě utřeme papírovou utěrkou okraje sklenic a zavíčkujeme.
Sterilujeme 20 minut při 80°- na dno většího kastrolu dáme složenou utěrku (nebo dřevěné/silikonové podložky určené k zavařování), vložíme skleničky s lečem, zalijeme horkou vodou cca do poloviny výšky sklenic, hrnec přikryjeme a přivedeme vodu k varu. Od bodu varu v hrnci, kdy zmírníme var na úplné minimum, sterilujeme 20 minut. Po vyjmutí otočíme na deset minut skleničky na víčko.
Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového
hrníčku a zalijeme lžičkou oleje.
Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý
utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný.
Tvaroh: tvrdý tvaroh se...
zobrazit článek