21. 11. 2024   |   svátek má Albert
 

Buchtičky se šodó

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 500 g
droždí 30 g
moučkový cukr 100 g
máslo 80+50 g
žloutek 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

Šodó/vanilkový krém

Název Množství a jednotka
vanilkový lusk 1 ks
žloutek 3 ks
smetana ke šlehání 200 ml
mléko 250 ml
cukr krupice 3-4 lžíce
Zobrazit všechny ingredience
oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 01 h. 30 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Z mléka odebereme asi půl hrnku, ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí a necháme na teple vykynout. Do větší mísy dáme osolenou mouku, cukr, vzešlý kvásek, rozpuštěný vychladlý tuk, mléko, žloutky, citronovou kůru a zaděláme vláčné těsto (klidně v pekárně). Zakryjeme utěrkou a necháme na teple kynout. Z vykynutého těsta na vále děláme válečky o průměru asi 2 cm, skládáme vedle sebe do vymaštěného pekáče. Rádýlkem nebo kolečkem na pizzu pak válečky na plechu překrojíme na malé kousky. Jednotlivé kousky ze všech stran promašťujeme rozpuštěným máslem. Buchtičky opět necháme na pekáči vykynout, na povrchu je potřeme zbylým máslem a upečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě. Buchtičky podáváme přelité vanilkovým krémem nebo šodó - vinnou pěnou.

Vinná pěna - šodó:
Ve vodní lázni šleháme 1/4 l bílého vína, 60g krystalového cukru, 3 žloutky, 1 vejce a 1 vanilkový lusk. Šleháme nad parou do zhoustnutí, jakmile krém zhoustne, odstavíme, nesmí se vařit.

Vanilkový krém:
Do kastrůlku nalijeme mléko a smetanu, přidáme rozříznutý vanilkový lusk i se zrníčky a na malém plameni ohříváme asi deset minut. Odstavíme a necháme dalších deset minut lusk louhovat. V misce rozmícháme žloutky s cukrem, a pomalu přiléváme ještě horké přecezené mléko, stále mícháme, aby se žloutky nesrazily. Krém přelijeme zpět do kastrůlku, a za stálého míchání přivedeme těsně pod bod varu. Nevaříme, žloutky by se srazily. Do hotového krému přidáme dvě lžičky rumu.

Tip:
Komu se nechce vařit krém - v Lidlu se dá koupit vanilkový dezert "Bourbon vanilla", stačí ho ohřát v kastrůlku a šup na buchtičky. Jako nouzovka není vůbec špatný.


Další fotografie
 


RECEPTY

Coca-cola řezy

Postup: Nejprve dáme do kastrůlku 250g másla, 250ml Coca-coly, 4 lžíce hořkého kakaa a... zobrazit recept

RECEPTY

Pistáciové "laskonky"

Postup: Nesolené loupané pistáciové oříšky rozmixujeme najemno. Bílky se špetkou soli... zobrazit recept

RECEPTY

Zelňačka

Postup: Zelí dáme vařit do osolené vody. Přidáme klobásku vcelku, bobkový list, nové... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna na medu s vůní rozmarýnu

Postup: Kuřecí stehna opláchneme, osolíme, okořeníme rozmarýnem a hrubě mletým pepřem... zobrazit recept

RECEPTY

Pivovarský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji osmahneme dozlatova. Přidáme na kostky... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Řepa červená

Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho... zobrazit článek

RESTAURACE

Výtopna

vítáme Vás v jedné z pěti restaurací v síti Výtopna. Jedná se o originální...