31. 3. 2025   |   svátek má Kvido
 

Houby se zelím

Název Množství a jednotka
čerstvé houby 500 g
bílé zelí 1/2 hlávky
šalotka 1 ks
uzená slanina 120 g
masox 1/4 kostky
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 25 min.
Mamut :-)


Říkáte si, jak jde dohromady bílé zelí a hříbky? Nebo že je těch hříbků škoda? Není, vyzkoušejte tuto neotřelou úpravu. Navzdory neobvyklé kombinaci chutí jsou houby se zelím tak chutné, že se po nich jen zapráší.



Postup
Na trošce olivového oleje orestujeme na proužky nakrájenou šalotku, přidáme nakrájenou uzenou slaninu nebo krůtí šunku (dávám hotové kostičky slaniny z LIdlu), osmahneme, přidáme nakrájené zelí a očištěné a na plátky nakrájené houby. Chvilku opékáme bez podlití, pak podlijeme cca 2dl vody (vodu nebo vývar dáme podle potřeby, houby pustí vody dost, pokrm nemusí být ani celý ponořený), osolíme a dusíme tak dlouho, až je zelí téměř měkké, asi 10-15 minut. Přidáme čtvrtku masoxu, lžíci sojové omáčky a opepříme. Dobře dochutíme solí, pepřem a sojovkou, aby zelí nebylo "jalové".

Tip:
Houby se zelím můžeme podávat s bramboráčky, opečenými brambory, jako směs na těstoviny nebo topinky, nicméně je to TAK dobré, že u nás to jíme jen tak s chlebem.


 


RECEPTY

Zeleninová polévka s květákem a brokolicí

Postup: Květák a brokolici rozebereme na růžičky, zalijeme litrem a půl vody a dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Rajská omáčka s hovězím masem

Postup: Tahle omáčka je původně s hovězím masem, ale protože hovězí je drahé, klidně... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí nudličky na portském víně

Postup: Krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky a orestujeme na 2 lžících oleje.... zobrazit recept

RECEPTY

Panenka s medvědím česnekem ve smetanové omáčce

Postup: Panenku osolíme, opepříme a ze všech stran na rozpáleném oleji opečeme... zobrazit recept

RECEPTY

Zázvorky

Postup: Žloutky s jedním celým vejcem utřeme v míse spolu s cukrem - třeme aspoň 20... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

RESTAURACE

U Zlatých ručiček

Věnujeme se především domácí české kuchyni. Nakupujeme pouze od předních...