Název | Množství a jednotka |
---|---|
ossobuco - telecí kližka | 4 ks |
velká cibule | 1 ks |
velká mrkev | 1 ks |
celer | 1/4 ks |
česnek | 5 stroužků |
Gremolata/gremolada
Název | Množství a jednotka |
---|---|
česnek | 2 stroužky |
petrželka | 1 hrst |
citronová kůra | 1/4 ks |
Ossobuco - italsky osso znamená kost, buco díra - "kost s dírou" - je milánská specialita z plátků telecí kližky, přeseknutých přes morkovou kost. Dusí se pomalu se zeleninou, podlité bílým suchým vínem a silným vývarem. Bývá doplněno gremolatou, která ovšem není povinná :-) a v Itálii se ossobuco podává s milánským rizotem.
Původní varianta - ossobuco in bianco - je ochuceno skořicí a dělá se bez rajčat a zeleniny. Nám to ale mnohem více chutná takto.