Castagnaccio není úplně typický koláč, je to spíše taková hutnější "placka", s výraznou specifickou chutí. Kdysi bývaly pokrmy z kaštanů jídlem chudých, dnes patří, jako spousta jiných "starých" a znovuobjevených jídel, mezi delikatesy.
Postup
Rozinky přelijeme horkou vodou nebo rumem a necháme nabobtnat. Kaštanovou mouku prosijeme do mísy, přidáme špetku soli, vrchovatou lžíci třtinového cukru, olivový olej a postupně za stálého šlehání metličkou přiléváme studenou vodu, až nám vznikne těstíčko krémovité konzistence, asi jako na lívance. Kaštanová mouka dodá těstu zlatou karamelovou barvu. Přidáme větší část scezených rozinek, větší část ořechů, piniové oříšky, promícháme vařečkou a těsto nalijeme do vymazané a hrubou (polohrubou) moukou vymazané koláčové formy. Dáme do trouby vyhřáté na 180°. Po pěti minutách vytáhneme koláč z trouby, povrch posypeme zbylými rozinkami a oříšky, navrch můžeme položit i dvě snítky rozmarýnu, vložíme zpět do trouby a pečeme cca 30 - 35 minut dozlatova, upečený koláč má typicky popraskaný povrch.
Tip: Kaštanová mouka má velmi specifickou chuť. Lidé se dělí na dvě skupiny - buďto pokrmy z ní milují, nebo jim vůbec nechutnají. Vzhledem k ceně kaštanové mouky doporučuji těm, kteří s ní nemají žádné zkušenosti, si koupit nejprve menší balení :-). U nás se velmi špatně shání, bývá někdy k dostání buďto v bioobchodech, nebo na internetu, obvykle si ji ale lidé vozí z Itálie, Francie nebo Korsiky, kde se v sezóně dá koupit běžně. Důležité je poznamenat, že kaštanová mouka je bez lepku. Do těsta můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru nebo fenyklová semínka. V originálním receptu není uveden cukr, kaštanová mouka je sladká, ale nám chutná trochu přislazený. Do koláče se může přidat i např. kakao, skořice nebo třeba lžíce rumu. Nebo všechno naráz :-).
Povedlo se nám přesolit?
Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme
mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka
nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme....
zobrazit článek