Taky už vás napadlo, proč se někde tomuto cukroví říká vosí hnízda, když mají tvar včelích úlků? Myslím, že je přejmenoval kdysi nějaký vtipálek, a ono se to chytlo :-).
Postup
Piškoty rozmixujeme nebo pomeleme a dáme do mísy. Máslo rozpustíme. K pomletým piškotům (300g) přidáme 120g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 120g rozpuštěného másla, 3 lžice mléka a 6 lžic rumu. Vypracujeme kompaktní těsto nejprve vařečkou, pak jej v míse prohněteme rukou - pokud se moc drobí, přidáme ještě trošku rozpuštěného másla, lžíci mléka nebo lžíci rumu - tak, aby šly tvarovat kuličky. V druhé misce si připravíme náplň - smícháme 120g změklého másla, 120g moučkového cukru, 2 žloutky a 2 lžíce rumu. Z piškotového těsta vždy vytvarujeme kuličku o průměru asi 2cm, obalíme ji v moučkovém cukru, vmáčkneme do formičky, kterou rovněž vysypeme moučkovým cukrem. Obráceným koncem vařečky, který opět namáčíme v cukru, uděláme do každého úlku důlek, naplníme náplní (plním zdobičkou), úlek uzavřeme piškotem a vyklepneme. Úlky necháme oschnout, pak můžeme ještě dozdobit čokoládou. Z tohoto množství je 45ks úlů.
Tip: Včelí úlky můžeme naplnit také hustším vaječným koňakem, pudinkovým nebo vaječným vařeným krémem, rozpuštěnou čokoládou nebo nutelou, nebo do uvedeného krému přidat lžíci salka/kondenzovaného mléka.
Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne
si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu
toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek...
zobrazit článek