30. 10. 2024   |   svátek má Tadeáš
 

Kozí brada

Název Množství a jednotka
bílé zelí 250 g
brambory 3 ks
libové párky 2 ks
slanina (špek) 50 g
sladká smetana 200 ml
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Hlávkové zelí nebo kapustu zbavíme vrchních listů, odkrojíme košťály a nakrájíme na větší kousky - prodloužené trojúhelníky. Brambory nakrájíme na větší kostky a společně se zelím dáme vařit do 1l vody. Osolíme, přidáme kmín a vaříme doměkka. Ze smetany a hladké mouky uděláme záklechtku, vlijeme do polévky a krátce povaříme. V kastrůlku si rozpustíme nadrobno nakrájenou slaninu a osmahneme na ní dokřupava na kostičky nakrájené libové párky. Polévku dochutíme solí, pepřem a octem a do hotové polévky vlijeme osmaženou slaninu s párkem.

Tip:
Místo bílého zelí můžeme použít kapustu.


Další fotografie
 


RECEPTY

Hrachová kaše

Postup: Hrách zalijeme vodou tak, aby byl ponořený a necháme přes noc nabobtnat.... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninová terina

Postup: Nahrubo nastrouhanou mrkev uvaříme doměkka v osolené vodě se zázvorem. Zvlášť... zobrazit recept

RECEPTY

Jablkovo-ořechový moučník

Postup: Utřeme žloutky s cukrem a postupně přidáme všechny přísady, nakonec lehce... zobrazit recept

RECEPTY

Jehněčí po sardsku

Postup: Jehněčí plec omyjeme, osušíme a pečlivě odblaníme. Maso na několika místech... zobrazit recept

RECEPTY

Couračka

Postup: Kysané zelí pokrájíme na menší kousky a i s lákem zalijeme 1,5l studené vody,... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámeček pod hradem

Restaurace hotelu Zámeček je umístěna v historickém pivovarském sklepení a...