21. 11. 2024   |   svátek má Albert
 

Dalmátské čufty

Název Množství a jednotka
vepřové maso mleté 600 g
housky 2 ks
vejce 1 ks
hladká mouka 3 lžíce
pepř
Zobrazit všechny ingredience

Omáčka na čufty

Název Množství a jednotka
cibule 1 ks
rajčatový protlak bez konzervantů 150 g
mletá paprika 2 lžičky
bobkový list 1 ks
nové koření 3 kuličky
Zobrazit všechny ingredience
oběd
Porce: 4
Kuchyně: chorvatská
Příprava: 30 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup
Housky nalámeme a v hrníčku namočíme do vody. V míse smícháme mleté maso s vejcem, solí, pepřem, kmínem, promícháme, přidáme vymačkané housky a mouku a dobře prohněteme, nejlépe rukou. Necháme chvíli odležet a navlhčenýma rukama tvarujeme kuličky nebo šištičky, které ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji dozlatova. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, osmahneme, přidáme mletou papriku, rajčatový protlak a podlijeme studenou vodou. Rozšleháme a povaříme. Omáčku osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a plátky citrónu (oloupat, kvůli chemickým postřikům, případně dobře omýt) a vaříme asi dvacet minut. Zakysanoou smetanu zředíme troškou mléka, rozmícháme dohladka a přidáme do omáčky. Dochutíme solí a cukrem. Přidáme oloupaná, na kostky nakrájená rajčata, papriku a na jemno nakrájenou sladkokyselou okurku, podusíme ještě asi pět minut, do omáčky přidáme čufty a prohřejeme. Podáváme s brambory nebo rýží.


 


RECEPTY

Rýžový nákyp

Postup: Ryži uvaříme v mléce - na jeden díl rýže dáme dva díly mléka, na rýžový nákyp... zobrazit recept

RECEPTY

Chřestová krémová polévka

Postup: Bílý chřest zbavíme dřevnatých částí a oloupeme škrabkou, zelený chřest není... zobrazit recept

RECEPTY

Kuře Pad Thai (Phat Thai) s tamarindem

Postup: Zelené fazolky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a odložíme stranou. Kuřecí... zobrazit recept

RECEPTY

Šči (zelná polévka)

Postup: Hovězí maso vcelku dáme vařit do vroucí vody, osolíme, přidáme bobkový list,... zobrazit recept

RECEPTY

Špenátová polévka Pepka námořníka

Postup: Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibulku dorůžova, přidáme nakrájené uzené... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

PENZIONY

Pension La Rosa

Svým návštěvníkům nabízí vysokou kvalitu ubytování a služeb v plně...