Špecle uvaříme v osolené vodě doměkka (na 3 l vody cca 2 lžičky soli) - asi 15 minut. Zároveň v jiném hrnci uvaříme doměkka na růžičky rozebranou brokolici, kterou mírně osolíme. Na velké pánvi orestujeme bez tuku na kostičky nakrájenou uzenou slaninu (případně pokud je slanina hodně libová, stačí lžička oleje), přidáme uvařenou scezenou brokolici a zalijeme šlehačkou. Přidáme nahrubo nastrouhanou nivu a povaříme, až se v omáčce rozpustí. Uvařené špecle scedíme, propláchneme lehce studenou vodou, necháme okapat a vmícháme do připravené směsi. Opatrně promícháme a necháme prohřát. Pokud se nám zdá pokrm příliš hustý, můžeme jej zředit troškou mléka nebo smetany.
Tip: Místo slaniny můžeme orestovat na malé kostičky nakrájené kuřecí nebo krůtí maso, nebo ji úplně vynechat.
Levandule lékařská – Lavandula
angustifolia - půvabná
rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž
se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech...
zobrazit článek