Makaróny nebo špagety uvaříme v osolené vodě doměkka - na 3 l vody dáme 3 kávové lžičky soli. Než se uvaří makaróny, připravíme si sýrovou omáčku. Do hlubší pánve (nejlépe wok) nalijeme šlehačku, přidáme sýry - můžeme zužitkovat zbytky sýrů z lednice - eidam, čedar, tavené sýry bez příchuti, dohromady aby jich bylo cca 150 - 200g, tvrdých sýrů by měla být ale nejméně polovina. Tvrdé sýry předem nastrouháme na hrubém struhadle, plátkové sýry natrháme na menší kousky, aby se rychleji rozpustily. Sýry nasypeme do šlehačky a necháme rozpustit. Občas promícháme. Jakmile se sýry rozpustí, přidáme šunku nakrájenou nadrobno - zase můžeme spotřebovat různé zbytky salámů (šunka, kousek uzeného, anglická, šunkový, krůtí, lépe měkké salámy, ale když dáme kousek trvanlivého, taky se nic nestane, jen bude v jídle krapet tvrdší). Okořeníme 1/2 lžičkou sušené bazalky, opepříme a ochutnáme, pokud je potřeba, přisolíme nebo přidáme půl lžičky podravky. Sýry samy o sobě jsou dost slané, takže to obvykle není potřeba. Uvařené makaróny scedíme a přidáme na pánev k omáčce. Dvěma vařečkama pořádně promícháme, už jen prohřejeme a podáváme posypané petrželkou.
Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích:
Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se
jedná...
zobrazit článek