Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova. Mezitím nakrájíme maso (můžeme použít vepřové - kýtu, plecko, ramínko, nebo hovězí - zadní, kližku) na kostky, cibuli sem tam zamícháme. Na barvě cibule závisí výsledná barva guláše, čím tmavší, tím tmavší je pak guláš (ale zase ji nespalme). Jakmile cibule zezlátne, zasypeme sladkou a pálivou paprikou, stále mícháme, ať se nám nepřipálí, tahle fáze je docela rychlá. Přidáme lžičku rajčatového protlaku, promícháme, přidáme nakrájené maso, krátce orestujeme a zalijeme litrem a půl vroucí vody. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, půl lžičky tymiánu, lžičku majoránky a vaříme doměkka. Když je maso měkké, guláš zahustíme nastrouhaným starým chlebem (asi 150g) a podle potřeby dosolíme. Můžeme (ale nemusíme, guláš je supr i tak) dochutit 2 - 3 stroužky česneku. Povaříme ještě pár minut, tuk by se měl od omáčky oddělovat. Podáváme s chlebem, houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
Rozmarýn
(rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni
i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ...
zobrazit článek