21. 11. 2024   |   svátek má Albert
 

Zadělávaný tuřín

Název Množství a jednotka
tuřín 2-3 ks
smetana ke šlehání 1 ks
mléko 200 ml
masový vývar 300 ml
máslo 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)


Tuřín je rostlina známá už asi 4000 let, pěstovali jej jako potravinu už starověké národy ve Středozemí. Dlouhá staletí se používal tuřín jako jedna z nejdůležitějších a základních potravin, velkou konkurencí se mu posléze staly brambory, nicméně u nás jej téměř zcela vymýtila druhá světová válka - používal se jakožto levná a krmná plodina v koncentračních táborech mnohdy jako jediná strava, tudíž se v dalších desetiletích v rámci ideologie moc nehodil do krámu. Dnes má už opět zasloužené místo v jídelníčcích.
Na Moravě a na Slovensku je tuřín nazýván kolník, kvačka, kvaka nebo klaka.

Tuřín obsahuje 90 % vody a je tedy velmi dietní. Má ale především hojivé a léčivé účinky – nejčastěji se používá proti chorobám zažívacího ústrojí. V jeho sušině najdeme bílkoviny, tuky, vitamín C, karoten a hlavně pak má vysoký obsah vápníku – je tudíž vhodné přidávat jej častěji do jídla při zlomeninách nebo osteoporóze.

Tuřín rovněž působí proti řadě kožních onemocnění a čistí krev. V neposlední řadě tuřín zvyšuje peristaltiku střev, vzhledem k vysokému obsahu vlákniny. Tuřín by neměli používat lidé s akutním zánětem jater a žlučníku a při žlučníkových kamenech.

Tuřín je kořenová, velmi odolná a snadno pěstovatelná zelenina, Z tuřínu se využívají především bulvy, ale i listy, které se otrhají a přidají k bulvám, nebo se dají upravit podobně jako špenát (např. do těstovin), bulvy jsou vhodné při přípravě polévek, jako příloha k masu, můžeme je upéct nakrájené na hranolky, vařit (např. jako zadělávané kedlubny), syrové se přidávají do salátů. Využití tuřínu je zkrátka mnohostranné.



Postup
Tuříny oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a dusíme doměkka. Podléváme vroucí tekutinou tak, aby byl tuřín jen ponořený. Na másle připravíme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a vlijeme k uvařenému tuřínu. Povaříme pět minut, přidáme smetanu ke šlehání, prohřejeme a dochutíme solí, cukrem a octem. Podáváme s vařenými nebo opečenými brambory, nebo jako přílohu k masu (např. kuřecí steaky, vařené hovězí maso, orestované přírodní plátky apod).


 


RECEPTY

Pikantní kapří prsty

Postup: Vykuchaného kapra podélně rozkrojíme a odstraníme páteř. Omyjeme a osušíme.... zobrazit recept

RECEPTY

Špaldoto s hříbky

Postup: Špaldové kroupy zalijeme dostatečným množstvím studené vody, přidáme hrst... zobrazit recept

RECEPTY

Čokoládová zmrzlina

Postup: V kastrůlku rozpustíme čokoládu na vaření, 4 lžíce medu a 2 lžíce hořkého... zobrazit recept

RECEPTY

Pomazánka z uzeného bůčku

Postup: Uzený bůček - pokud máme bůček s kostí a kůží, vykostíme jej a kůži odřízneme,... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový pribiňák

Postup: Tvaroh ušleháme se šlehačkou a se třemi lžícemi jahodové marmelády (malinové,... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak na to?

Především si musíme určit priority. Pokud se nedokážeme vzdát svého... zobrazit článek

RESTAURACE

Harcovna

Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti...