24. 11. 2024   |   svátek má Emílie
 

Telecí saltimbocca

Název Množství a jednotka
maso telecí - svíčková 600 g
parmská šunka 100 g
šalvěj čerstvá
bílé víno 150 ml
silný hovězí vývar 50 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Telecí Saltimbocca - v překladu "skočdohubka" nebo přesněji "skáče do pusy" (saltare - skákat, in bocca - do pusy) - patří mezi typické italské pokrmy, obsahuje tenké plátky telecího masa, parmskou šunku a šalvějové lístky, připíchnuté párátkem a krátce opečené na pánvi.



Postup
Telecí maso nakrájíme na půlcentimetrové plátky a zlehka - hladkou stranou paličky nebo hřbetem ruky - naklepeme. Mírně osolíme, opepříme, na každý plátek položíme plátek parmské šunky (nebo prosciutto) a dva lístky šalvěje, které buď sklepneme k masu paličkou, nebo připevníme párátkem. Lehounce poprášíme hladkou moukou. Rozehřejeme olej se lžící másla a maso opečeme na prudším ohni po obou stranách dozlatova, nejprve stranou se šalvějí a šunkou, pak z druhé strany. Opečené plátky vyjmeme, odložíme na teplé místo a do výpeku přidáme 150 ml bílého vína. Povaříme asi pět minut, přilijeme trošku vývaru, prohřejeme a nakonec přidáme 1 - 2 lžíce studeného másla, nakrájeného na kostičky. Vzniklou omáčku dochutíme solí a pepřem. Telecí saltimbocca přelijeme šťávou a podáváme buď s bramborovou kaší, šťouchanými brambory s kostičkami slaniny a petrželkou, nebo jasmínovou, případně šafránovou rýží a zeleninovou přílohou.

Tip:
Variantou je stočení plátků telecího masa se šunkou a šalvějí do roliček, příprava je stejná, opečeme pak po všech stranách.
Místo svíčkové lze použít telecí kýtu.


 


RECEPTY

zapečená brokolice s vejci a bramborama

Postup: Uvaříme si brambory do poloměkka (ve slupce) a pokud máme zbylé z už... zobrazit recept

RECEPTY

Jahelník s ovocem

Postup: Jáhly třikrát propereme v cedníku vroucí vodou, abychom je zbavili... zobrazit recept

RECEPTY

Pórková polévka s krupicovými noky.

Postup: Pórek očistíme, nakrájíme na kolečka. V hrnci si rozpustíme máslo a nakrájený... zobrazit recept

RECEPTY

Krémové ořechové rohlíčky

Postup: Mouku, cukr, mleté vlašské ořechy a citronovou kůru ze 1/4 citrónu dáme na vál,... zobrazit recept

RECEPTY

Ředkvičková pomazánka s vejci

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nasekáme nadrobno. Dáme do mísy.... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Rybářská bašta

Rybářská bašta jako jedna z prvních začala svůj provoz v roce 1991. Chov...